Beyninizi Keskin Tutmak

Zihinsel düşüş, yaşlanmanın en korkulan yönlerinden biridir. İnsanlar, hafıza güçlendirici olarak lanse edilen takviyeleri yutmaktan, Sudoku ve bulmaca çözmek için saatler harcamaya kadar, bunu önlemek için hemen her şeyi yapacaklar. Fakat bunlar gerçekten yaşlanan beyni keskinleştirir mi? Kısa cevap, aslında değil.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 60 yaş ve üstü 8 Amerikalıdan biri en azından bir miktar hafıza kaybı yaşadığını ve kabaca %35'i beyin fonksiyonu ile ilgili problemler bildirdi. Bu her zaman tam gelişmiş demansa yol açmasa da, Amerika Birleşik Devletleri'nde bilişsel sorunlarla mücadele eden yaşlıların sayısı artıyor: CDC, ABD'deki en yaygın şekli olan Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere bunama hastalarının sayısını tahmin ediyor - 2060 yılında yaklaşık üç katına çıkarak yaklaşık 14 milyon kişiye ulaşacak.

Dallas'taki UT Southwestern Tıp Merkezi'nde nöroloji profesörü olan Dr. Rong Zhang, "Kalbiniz iyi ise, beyniniz iyidir" dedi. "Yüksek tansiyon, sigara içmek, obezite veya fiziksel aktivite eksikliği gibi kalbiniz için kötü olan risk faktörleri ne olursa olsun, bunlar beyniniz için de zararlıdır."

Amerikan Kalp Derneği ve uzman liderliğindeki Lancet Komisyonu, insanlara kalp hastalığı ve felç için risk faktörlerine odaklanmalarını tavsiye ediyor. Bunlar arasında kan basıncının, kan şekerinin ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesi; yeterince uyumak; sigara içmemek; alkol alımını sınırlamak; sağlıklı bir diyet yemek; haftada en az 150 dakika egzersiz yapmak; sağlıklı bir kiloyu korumak; ve sosyal olarak aktif kalmak. Lancet Komisyonu kısa süre önce demans risk faktörleri listesini, orta yaştaki kafa yaralanmalarını ve hava kirliliğine maruz kalmayı da içerecek şekilde genişletti.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 22.01.2021

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Sağlıklı Beslenme 'Yaşlanma Saatini' Yavaşlatarak Beyninizi Demanstan Korumanıza Yardımcı Olur

Bilim insanları, sağlıklı beslenen insanların yaşlandıkça daha sağlıklı beyinlere sahip olduğunu ve bunama riskinin azaldığını uzun zamandır fark ediyor. Artık araştırmacılar bunun nedenini bildiklerine inanıyorlar; Kalp dostu A... Devamını oku



Selfie Kültürü İnsanları Estetik Cerrahiye mi Yönlendiriyor?

Yeni bir araştırmaya göre, sosyal medyadaki selfie kültürü, insanların estetik operasyon geçirme isteklerini yoğunlaştırıyor gibi görünüyor. Araştırmacılar, sosyal medya'da geçirilen zamanın kişinin bu tür prosedürlere olan ilg... Devamını oku



Yeşil Yapraklı Sebzelerde E.Coli

Araştırmacılar, marulun E.coli kontaminasyonuna diğer yeşil yapraklı sebzelere göre daha duyarlı olduğunu belirtiyor. Diğer yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana ve karalahana) şiddetli mide kramplarına, kanlı ishale ve kusmaya ned... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.