Çin'de Geliştirilen Koronavirüs Aşısında İlk Sonuçlar Olumlu

Çin merkezli bir araştırma grubu geliştirdikleri aşının ilk sonuçlarının olumlu yönde olduğunu paylaştı. Geliştirilen aşı, küçük bir grup insan üzerinde yapılan ilk testlerinde bağışıklık açısından önemli emareler gösterdi. Araştırmacılar aşıdan aldıkları ilk sonuçları 22 Mayıs Cuma günü saygın medikal dergi The Lancet'te yayınladı.

Araştırma grubundan Dr. Wei Chen, yapılan çalışmanın önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti ancak sonuçların dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini; şu anki aşının bağışıklık sisteminde gösterdiği olumlu etkinin insanları COVID-19'dan kesinlikle koruyacağı şeklinde bir sonucu doğurmadığını söyledi.

Çinli araştırma grubu geçtiğimiz ayda aşıyı bir grup insan üzerinde test etti ve aşı uygulanan 108 katılımcının yarısında vücudu Koronavirüs'e karşı koruyan antikor üretimini sağladığını açıkladı. Araştırmacılar ayrıca tam teşekküllü bir ikinci faz aşamasının da 500 katılımcıyla başladığını duyurdu. İkinci fazda katılan 500 kişinin yarısına aşı verilecek ve diğer yarısına çok az aşı veya placebo aşı uygulanacak.

Geliştirilen aşı, COVID-19 virüsünün genetik materyalini hücreye ulaştırılabilmek için zayıflatılmış bir grip virüsü olan adenovirüsü kullanıyor. John Hopkins Üniversite'sinden Amesh Adalja yaptığı açıklamada insanların adenovirüse karşı bağışıklığının yüksek olduğunu ve bunun aşının bağışıklık etkisini azaltabileceğini savunuyor. Dr. Adalja, yaptığı röportajda aynı virüsün daha önce HIV aşısında kullanıldığını ve sonuçların olumsuz olduğunu; aynı durumun bu aşıda da görülüp görülmeyeceğini faz 2 ve faz 3 aşamalarında anlayacağımızı söylüyor.

Dünya'da Koronavirüs'e karşı aşı geliştirme denemeleri tüm hızıyla sürüyor. A.B.D'li makamlar şirketlere yapılan aşı desteğinin artırılacağını ve şu anda aşı geliştirme sürecinde olumlu bir yönde ilerleyen bir şirkete 1.2 milyar dolar kaynak aktarılabileceğini paylaştı. Yetkililer Amerika'da bu yaz 30 bin kişilik büyük bir grupla aşı denemesi yapmayı planlıyor. Hedef ise Ekim ayına kadar 300 milyon doz aşı üretebilmek.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 23.05.2020

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Selfie Kültürü İnsanları Estetik Cerrahiye mi Yönlendiriyor?

Yeni bir araştırmaya göre, sosyal medyadaki selfie kültürü, insanların estetik operasyon geçirme isteklerini yoğunlaştırıyor gibi görünüyor. Araştırmacılar, sosyal medya'da geçirilen zamanın kişinin bu tür prosedürlere olan ilg... Devamını oku



Yeşil Yapraklı Sebzelerde E.Coli

Araştırmacılar, marulun E.coli kontaminasyonuna diğer yeşil yapraklı sebzelere göre daha duyarlı olduğunu belirtiyor. Diğer yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana ve karalahana) şiddetli mide kramplarına, kanlı ishale ve kusmaya ned... Devamını oku



COVID İzolasyon Süresi Kısaltılıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından Cuma günü yayınlanan yeni kılavuz, COVID-19 testi pozitif çıkan Amerikalıların artık rutin olarak beş gün boyunca evde kalmalarına gerek olmadığını öneriyor. CDC, ateş me... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.