Deneylerde Fareler Kuş Gribi Virüsü Taşıyan Çiğ Sütten Hastalandı

H5N1 kuş gribi virüsü ABD'deki mandıra sürülerinde dolaşırken çiğ inek sütü içmenin tehlikelerini doğrulayan araştırmacılar, sütle beslenen farelerin hızla hastalandığını buldu.

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden virolog Yoshihiro Kawaoka liderliğindeki bir ekip, "Verilerimiz, işlenmemiş sütteki HPAI A[H5N1] virüsünün, onu tüketen duyarlı hayvanları enfekte edebileceğini gösteriyor" sonucuna vardı. Mart ayı sonlarında araştırmacılar ilk kez ABD'deki süt ineklerinden elde edilen burun sürüntülerinde ve sütte H5N1 kuş gribinin izlerini tespit etti. O zamandan bu yana salgın birçok eyalette birçok süt hayvanı sürüsünde tespit edildi. Şu ana kadar H5N1'in hayvanlar ve insanlar arasında kolayca bulaştığı görülmemektedir: ABD'deki süt ineği salgınıyla bağlantılı olarak bilinen yalnızca iki H5N1 enfeksiyonu vakası vardır. Her ikisi de hayvanlarla uzun süreli yakın temasta bulunan süt işçilerinde meydana geldi. Uzmanlar ayrıca pastörizasyon sırasındaki ısıtmanın virüsü öldürdüğü için genel süt tedarikinin güvenli olduğuna inanıyor.

Bununla birlikte, küçük bir tüketici alt grubu arasında bir çılgınlık olan pastörize edilmemiş "çiğ" süt içmek, aslında H5N1'in insanlar da dahil olmak üzere diğer memelilere geçme riskini taşıyabilir. Bunun doğru olup olmadığını öğrenmek için Kawaoka ve ekibi farelere H5N1 virüsü ile kontamine olduğu bilinen çiğ inek sütü verdi. Kemirgenler sütü ağız yoluyla aldılar. Araştırmacılar, farelerin sütle beslendikten bir gün sonra "tüylerinin kabarması ve uyuşukluk" gibi tipik enfeksiyon belirtileri gösterdiğini bildirdi. Ekip, "Solunum organlarında yüksek virüs titreleri (enfeksiyonun farenks yoluyla meydana gelmiş olabileceğini düşündüren) ve diğer bazı organlarda orta düzeyde virüs titreleri tespit ettik; bu bulgular tipik olarak memelilerde HPAI H5 virüslerinin neden olduğu sistemik enfeksiyonlarla tutarlıdır." . Araştırmacılar, dişi farelerin süt vermemelerine rağmen meme bezlerinde de yüksek düzeyde virüs bulunduğunu söyledi.

Çiğ sütten kaçınmak için kuş gribinden daha fazla neden var. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin 2022 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, çiğ süt tüketimi, 1998 ile 2018 yılları arasında 228 hastaneye yatış, üç ölüm, 2.600'den fazla kişide hastalıkla ilişkilendirildi.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 27.05.2024

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Daha Fazla Meyve ve Sebze Yemek Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olabilir

İyi bir gece uykusu almakta zorlanıyor musunuz? Yeni bir çalışma, doğal bir çözümün buzdolabınızda bulunabileceğini öne sürüyor; meyve ve sebzeler. Chicago Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar, gün içinde d... Devamını oku



Ekran Süresi ve Sorunlu Çocuklar: Bir Kısır Döngü mü Var?

Yeni bir kanıt incelemesine göre ekran süresi ve sorunlu çocuklar arasında bir "kısır döngü" olabilir. Araştırmacılar, ekran süresinin (özellikle video oyunlarında) çocuklarda duygusal çalkantıya katkıda bulunduğunu söylüyor. So... Devamını oku



Yüksek Tansiyon Hakkında Yanlış Anlamalar Çok Fazla

Yeni bir anket, çok sayıda insanın yüksek tansiyonun sessiz bir katil olduğunu, belirgin bir semptom göstermeden bir kişinin kalp riskini artırdığını bilmediğini buldu. Pennsylvania Üniversitesi tarafından yapılan bir ankete göre, Am... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.