HealthDay/Harris Poll'a göre, ABD'li yetişkinlerin yaklaşık yarısı (%49), satın alınabilecek diyet takviyelerinin çoğunun ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından güvenli ve etkili olarak beyan edildiğine inanıyor ve bu yanlış. Katılımcıların sadece dörtte biri bu takviyelerin FDA tarafından önceden gözden geçirilmeden piyasaya çıktığını biliyor. Anket sonuçlarına göre insanların çoğu (%56) takviyelerin reçeteli ilaçlardan daha güvenli olduğuna inanıyor.
Anket, yetişkinler tarafından düzenli olarak alınan ilk üç takviye türünün multivitaminler (%35), D vitamini (%31) ve C vitamini (%26) olduğunu buldu. Utah Üniversitesi'nde beslenme alanında lisans ve lisansüstü eğitim direktörü Thunder Jalili; "Muhtemelen milyonlarca insanı kaydeden çalışmalar, temelde gerçekten bunların işe yaramadığını gördüler. Yalnızca bu değil, bazı popülasyonlarda, aslında zarar riskini artırıyor ve ölüm oranını artırıyor. Multivitaminlerin faydalarını anlatan diğer çalışmaların, gerçek hayatı yansıtmayan kontrollü bir laboratuvar ortamında yapıldığını da sözlerine ekledi. Jalili, ortalama sağlıklı Amerikalıların multivitamin almasını önermiyor, insanların besinlerini yiyeceklerden almaları çok daha iyi.
Anket, takviyelere olan bu genel inanca rağmen, halkın potansiyel tehlikelerinin ve eksikliklerinin de farkında olduğunu buldu. Ankete göre, yaklaşık 3 yetişkinden 2'si takviyelerin reçeteli ilaçlarla olumsuz etkileşime girebileceğini biliyor. Dörtte üçü, belirli vitaminlerden çok fazla almanın sağlığa zararlı olabileceğini söylüyor ve %61'i daha fazla takviye almanın sağlıklarını iyileştirmeyeceği konusunda hemfikir.
Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 03.08.2022
Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

