Gıdalardan Gelen Metabolitler İnme Riskinizi Etkileyebilir

Yeni bir analize göre, vücuttaki metabolitler olarak adlandırılan bazı küçük moleküllerin seviyeleri inme riskinizi etkileyebilir. Metabolitler, insanların yediği gıdalardan gelir ve vücutta ve mikroplarda kimyasal işlemlere neden olurlar. Daha önce yayınlanmış çalışmaların bir analizi, bunlardan 10'unun seviyelerinin inme riskiyle bağlantılı olduğunu buldu. Bunlar arasında lipitler, yağ asitleri, amino asitler ve karbonhidratlar bulunur. Erasmus araştırmacısı Dr. Dina Vojinovic ve ekibi, yaklaşık 39 bin kişinin yer aldığı yedi araştırmaya baktı. Toplamda, yaklaşık 1.800 kişi iki ila 10 yıllık takip sırasında felç geçirdi.

Amino asit histidin, inme riskini en çok düşüren amino asittir. Histidin et, yumurta, süt ürünleri ve tahıllarda bulunur. Histidin, kan damarlarının genişlemesinde güçlü bir etkiye sahip olduğu gösterilen histamine dönüştürülebilir, aynı zamanda beyinde bir nörotransmiter olarak işlev görür ve bazı çalışmalarda kan basıncını ve iltihabı azalttığı gösterilmiştir. Araştırmacılar, histidin düzeylerindeki her bir standart sapma artışıyla, insanların inme riskinin %10 daha düşük olduğunu buldu.

Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolleri, HDL ve HDL2'nin (iyi kolesteroller) daha düşük inme riski ile bağlantılı olduğunu buldular.

Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol veya "kötü" kolesterol ve trigliseridler, daha yüksek bir inme riskiyle bağlantılıydı.

Hücreler şekeri parçaladığında oluşan metabolit piruvattaki her bir standart sapma artışla inme riskinin %13 arttığını buldular. Piruvat bir hücreye enerji sağlamak için kritik öneme sahip ve önceki çalışmalarda iltihabı azalttığı, bunun aksine bir kişinin kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı gösterildi, bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 04.12.2020

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Selfie Kültürü İnsanları Estetik Cerrahiye mi Yönlendiriyor?

Yeni bir araştırmaya göre, sosyal medyadaki selfie kültürü, insanların estetik operasyon geçirme isteklerini yoğunlaştırıyor gibi görünüyor. Araştırmacılar, sosyal medya'da geçirilen zamanın kişinin bu tür prosedürlere olan ilg... Devamını oku



Yeşil Yapraklı Sebzelerde E.Coli

Araştırmacılar, marulun E.coli kontaminasyonuna diğer yeşil yapraklı sebzelere göre daha duyarlı olduğunu belirtiyor. Diğer yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana ve karalahana) şiddetli mide kramplarına, kanlı ishale ve kusmaya ned... Devamını oku



COVID İzolasyon Süresi Kısaltılıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından Cuma günü yayınlanan yeni kılavuz, COVID-19 testi pozitif çıkan Amerikalıların artık rutin olarak beş gün boyunca evde kalmalarına gerek olmadığını öneriyor. CDC, ateş me... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.