Bath Üniversitesi'nde sağlık psikolojisi yardımcı doçenti çalışma yazarı Jeff Lambert; "Çok fazla sosyal medya kullandığınızı düşünüyorsanız ve bu zihinsel sağlığınızı olumsuz etkiliyorsa, ara vermek denemeye değer olabilir ve size en azından kısa vadeli iyileştirmeler sağlayabilir. Bu bulgular insanların zihinsel sağlıklarını nasıl yönettikleri konusunda etkileri olabilir ve insanlara denemeleri için başka bir seçenek sunabilir. Ancak, daha uzun vadeli etkileri ve klinik bağlamda uygun olup olmadığını incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var".
Araştırma için, araştırmacılar, her gün sosyal medyayı kullanan 18 ila 72 yaşları arasındaki 154 kişiyi rastgele seçtiler ve bir gruba hafta boyunca tüm sosyal medyayı kullanmayı bırakmaları, diğer gruba da her zamanki gibi kullanmaya devam etmeleri talimatını verdi. Kullanmaya devam edenler haftada ortalama sekiz saatini sosyal medyada geçirdi. Çalışma, sosyal medyayı kullanmaya devam edenlerle karşılaştırıldığında, sosyal medyaya ara verenlerin refah, depresyon ve anksiyetede önemli gelişmeler kaydettiğini buldu. İngiliz araştırmacıların bildirdiğine göre, bir hafta boyunca sosyal medyadan uzak durmak, bazı çalışma katılımcıları için yaklaşık dokuz saatlik boş zaman kazanmak anlamına geliyordu ve bu da refahlarını iyileştirdi.
Pennsylvania Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde klinik eğitim direktörü yardımcısı Melissa Hunt; "Sosyal medyadan uzaklaşmak gerçekten de esenliği iyileştirebilse de, gerçekçi, uygulanabilir ve hatta uzun vadede tavsiye edilebilir olmayabilir. Nihayetinde, hedefimiz bu platformlarla çekimserlik değil, zararı azaltmaya odaklanmalı. Bu platformlar, 30 yaşın altındaki çoğu insan için günlük yaşamın önemli bir parçası haline geldi. Asıl zorluk, insanların platformları dikkatli ve uyumlu bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmakta".
Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 12.05.2022
Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

