Yeni bir araştırma, büyük miktarda ultra işlenmiş gıda tüketen kişilerin, endüstriyel olarak üretilen gıdalardan çoğunlukla kaçınanlara göre biraz daha yüksek erken ölüm riskine sahip olduğunu söylüyor.
Ultra işlenmiş gıdalar çoğunlukla doymuş yağlar, nişastalar ve ilave şekerler gibi bütün gıdalardan elde edilen maddelerden yapılır. Ayrıca onları daha lezzetli, çekici ve rafta dayanıklı hale getirmek için renkler, emülgatörler, tatlar ve stabilizatörler dahil çok çeşitli katkı maddeleri içerirler. Araştırmacılar, örnekler arasında paketlenmiş unlu mamuller, şekerli tahıllar, yemeye hazır veya ısıtılmaya hazır ürünler ve şarküteri soğuk etlerinin yer aldığını söyledi. Araştırmacılar, artan kanıtların bu gıdaları daha yüksek obezite, kalp hastalığı, diyabet ve bağırsak kanseri riskleriyle ilişkilendirdiğini söyledi. Bununla birlikte, bu ürünlerin bir kişinin genel ölüm riskiyle olan bağlantısını inceleyen çok az sayıda uzun vadeli çalışma bulunmaktadır.
Harvard T.H. Chan School of Public Health’dan Dr. Mingyang Song liderliğindeki ekip, yaklaşık 75.000 kayıtlı kadın hemşirenin ve yaklaşık 40.000 erkek sağlık profesyonelinin uzun vadeli sağlık durumunu takip etti. Her iki grup da 1980'lerin ortalarından 2018'e kadar süren ayrı sağlık çalışmalarına katıldı. Katılımcılar her iki yılda bir sağlıkları ve yaşam tarzı alışkanlıkları hakkında bilgi verdi ve her dört yılda bir ayrıntılı bir gıda anketi doldurdular. Ortalama 34 yıllık takip süresi boyunca araştırmacılar 48.000'den fazla ölüm tespit etti. Aşırı işlenmiş gıdaları (günde ortalama yedi porsiyon) yiyenlerin genel ölüm riski %4, kanser veya kalp hastalığı dışındaki nedenlerden ölüm riski ise %9 daha yüksekti.
Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz. Haber Yayınlanma Tarihi : 13.05.2024
Haberi Sosyal Medyada Paylaş: