Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde (YYBÜ) iyot maruziyeti

Amerika Ulusal Sağlık Enstitüleri ve diğer kurumlardaki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma gösteriyor ki; Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) tıbbi prosedürler için kullanılan iyotlara maruz kalmak, bebeğin konjenital hipotiroidizm (tiroid fonksiyon kaybı) riskini artırabilir.

İyot çözeltileri, cildi cerrahi veya diğer prosedürlere hazırlamak için yaygın olarak dezenfektanlar olarak kullanılır. Preterm bebekler iyotu derileri yoluyla daha büyük bebeklere göre daha kolay emerler. İyot ayrıca bebeklerde kullanılan görüntüleme prosedürleri için dahili olarak verilir. Çok yüksek veya çok düşük iyot seviyeleri konjenital hipotiroidizm riskini arttırabilir.

NIH'nin Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nün Epidemiyoloji Şubesi'nden MD yazar James, “Mümkünse bu grup bebekler arasında iyot maruziyetini sınırlamak tiroid fonksiyonunu kaybetme riskini azaltmaya yardımcı olabilir” dedi.

Araştırmacılar Konjenital hipotiroidizm tanısı almış 907 çocuğun ve bu tanıyı almamış 909 çocuğun kan iyot düzeylerini karşılaştırdılar. Bu YYBÜ'de bakım gören 183 bebeği içeriyordu - 114'ü konjenital hipotiroidizmi ve 69'u olmayan. Yazarlar, bir YYBÜ kalışından sonra konjenital hipotiroidizm tanısı konan bebeklerin, YYBÜ kalması olan ancak normal tiroid fonksiyonu olan bebeklerden ortalama olarak daha yüksek kan iyot düzeylerine sahip olduğunu bulmuşlardır.

Araştırmacılar, konjenital hipotiroidizm ve YYBÜ kalması olan bebeklerde görülen daha yüksek iyot seviyelerinin tıbbi bir prosedür sırasında iyot maruziyetinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi, ancak araştırma, bebeklerin kesin tıbbi prosedürleri hakkında bilgi içermemiştir.

Araştırmacılar YYBÜ personelini gerekli olmadıkça bebekleri iyotlara maruz bırakmamaları konusunda uyarıyorlar.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 08.07.2020

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Beyninizi Zorlayan İş, Yaşlandıkça Zinde Kalmanıza Yardımcı Olur

Yeni bir çalışma, zihninizi zorlayan işlerin beyninizin daha sağlıklı bir şekilde yaşlanmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Norveç Oslo Üniversitesi Hastanesi'nden araştırmacı Dr. Trine Holt Edwin: "yaşamın farklı a�... Devamını oku



ABD Tüberküloz Vakaları Son On Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Amerika Birleşik Devletleri'nde tüberküloz vakaları artıyor ve 2023'te bildirilen enfeksiyonların sayısı son on yılda görülen en yüksek sayı olacak. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin yaptığı araştırmaya göre kırk ... Devamını oku



Dikkatli Okuma Nedir ve Beyninize Yardımcı Olabilir mi?

Hiç kendinizi bir kitaba kaptırıp şu anda içinde bulunduğunuz zaman ve mekan algısını tamamen kaybettiğiniz oldu mu? Houston Baylor Tıp Fakültesi'nden Dr. Samantha Henry, bu deneyimin zihinsel sağlık açısından gerçek faydalar sa�... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.