Demansı Önlemek

Günlük kaşık kaşık balık yağı içmekten alkolü bırakmaya, ağırlık kaldırmaya ve kelime oyunları oynamaya kadar, yaşlılar beyinlerini keskin tutabilecek hemen hemen her şeyin denenmeye değer olduğunu düşünüyor. Sonuçta, hafıza kaybı, problem çözme ve düşünme becerilerinin kaybı olan ve genellikle bağımsızlığın sona ermesiyle sonuçlanan demans riski yaşla birlikte keskin bir şekilde artar. Tek başına, en yaygın demans olan Alzheimer hastalığı, yaklaşık 6,7 milyon Amerikalıyı etkiliyor. Ve bu sayının her 20 yılda neredeyse iki katına çıkması öngörülüyor. Bu nedenle araştırmacılar, beslenmeden insanların zamanlarını nasıl ve kiminle geçirdiklerine kadar bilişsel gerilemeyi durdurmanın birçok yolunu araştırıyor.

İşte faydalı görünen birkaç stratejinin özeti:

Bulmacalar ve oyunlar: Sizi hızlı düşünmeye ve sorunları çözmeye zorlayan oyunlar, beynin temel bölgelerini uyarabilir. Ancak zihinsel gerilemeyi neden yavaşlatabilecekleri açık değil ve bilimsel kanıtlar yetersiz. Ancak şu çok açıktır k; "Okumak, yeni şeyler öğrenmek, insanlarla konuşmak, beyni birçok farklı şekilde meşgul etmek beyniniz için iyidir".

Uyku: Beynin dinlenmek, kendini onarmak ve gün boyunca biriken tüm toksinleri atmak için zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak ve sabahın erken saatlerinde 15-30 dakika güneşe maruz kalmak öneriliyor.

Beslenme: Söylendiği gibi, siz ne yerseniz o'sunuz ve ağzınıza giren her şey beyninizin sağlığını etkiler. Daha fazla sebze, meyve ve kuruyemiş ve daha az işlenmiş gıda yemek beyin için kötü olan iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Magnezyum açısından zengin yiyecekler yemenin özellikle kadınlarda bunama riskini azalttığı bildirildi. Omega-3 yağ asitleri, diğer kaynakların yanı sıra, orta yaşta düşünmeyi geliştirebilir. Alkol beyin yapısını ve işlevini etkileyebilir.

Egzersiz: araştırmalar egzersiz yapan kişilerde düşünmeyi ve hafızayı kontrol eden beyin bölümlerinin daha büyük olduğunu gösteriyor. Yürüyüş, kuvvet antrenmanı veya hatta sandalye yogası, her türlü aktivite yardımcı olacaktır. Egzersiz, beyin sağlığını destekleyebilecek kimyasallar üretir.

Sosyal bağlantı: yalnızlık, beyne yapılabilecek en kötü şeylerden biridir. Sosyal bağlantı, ruh sağlığı için önemlidir ve bilişsel gerilemeyi azaltır. Gönüllülük, bağlantı kurmanın iyi bir yoludur ve yeni bir dil öğrenmek gibi bir zamanlar zor bulduğunuz aktivitelere yeniden katılmak sizin için iyidir.

Genler ve hastalık: Genleriniz de bir rol oynar ve uzmanlar, orta yaşta işitme kaybı, yüksek tansiyon ve diyabet tedavisinin bunama vakalarının yaklaşık 10'da 4'ünü geciktirebileceğini tahmin ediyor.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 15.04.2025

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Hava Kirliliği ve Yaşlılarda Bilişsel Gerileme

Yeni bir araştırmaya göre hava kirliliği yaşlıların beyinlerine zarar veriyor, bunama ve bilişsel gerileme risklerini artırıyor olabilir. Araştırmacılar azot dioksit ve ince partikül kirliliğine maruz kalmanın, özellikle dil becerile... Devamını oku



İnme, Demans ve Depresyon Birçok Risk Faktörünü Paylaşıyor

Yeni bir çalışmaya göre; inme, demans ve depresyon gibi beyin hastalıkları ortak risk faktörlerini paylaşıyor ve bunlardan herhangi birini değiştirmek bir kişinin bu üç duruma yakalanma riskini düşürebilir. Kan basıncı, kan şekeri... Devamını oku



Tehlikeli Strep Enfeksiyonlarında Keskin Bir Artış

Pazartesi günü Journal of the American Medical Association'da yayınlanan bir çalışmaya göre, ABD'de şiddetli ve muhtemelen ölümcül strep enfeksiyonları artıyor. İnvaziv grup A strep enfeksiyonlarının oranı 2013'ten 2022'ye iki katın... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.