Hayvansal Proteinlerden Bitkisel Proteinlere Geçiş Kalp Sağlığını Büyük Ölçüde Artırır

Yeni bir araştırma, proteinin ana kaynağı olarak etten bitkilere geçmenin kalbiniz için harikalar yaratacağını buldu.

30 yıllık çalışma, bitki bazlı proteine geçişin, kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılıklarını %19 oranında azalttığını buldu. Ayrıca koroner kalp hastalığı riskleri %27 daha düşüktü. Harvard Üniversitesi'nde beslenme ve epidemiyoloji profesörü olan çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Frank Hu, "Çoğumuzun diyetlerimizi bitki bazlı proteinlere doğru kaydırmaya başlamamız gerekiyor" dedi. "Bunu, özellikle kırmızı ve işlenmiş etleri azaltarak ve daha fazla baklagil ve kuruyemiş yiyerek yapabiliriz. Böyle bir beslenme düzeni yalnızca insan sağlığı için değil, aynı zamanda gezegenimizin sağlığı için de faydalıdır.”

Yazarlar, tamamen bitki bazlı bir diyete geçmenin koroner kalp hastalığı (KKH) risklerini azaltma konusunda en iyi sonucu verebileceğine, ancak kardiyovasküler hastalık (KVH) için faydaların bitki-hayvansal protein oranının yaklaşık 1/2'de sabitlendiğine inanıyor. Harvard'ın beslenme bölümünde konuk bilim insanı olarak araştırmayı yapan baş yazar Andrea Glenn, "Ortalama bir Amerikalı 1/3 bitki-hayvansal protein oranı tüketiyor" dedi. "Bulgularımız, en az 1/2 oranının KVH'yi önlemede çok daha etkili olduğunu gösteriyor. KKH önlenmesi için bitkilerden 1/1,3 veya daha yüksek bir oran elde edilmelidir." Glenn şu anda New York Üniversitesi'nde beslenme ve gıda çalışmaları yardımcı doçentidir.

Yeni bulgular, Hemşirelerin Sağlık Çalışmaları I ve II ve Sağlık Profesyonellerinin Takip Çalışması'na kayıtlı 203.000 erkek ve kadın üzerinde yapılan otuz yıllık takiplere dayanmaktadır. Katılımcılara protein de dahil olmak üzere diyetleri hakkında her dört yılda bir anket yapılmıştır. Çalışma süresi boyunca, 10.000'den fazla KKH vakası ve 6.000'den fazla felç vakası dahil olmak üzere 16.100'den fazla KVH vakası belgelenmiştir. Harvard ekibi, bitkisel protein kaynaklarına geçişin her iki kalp hastalığı türü için de olasılıkları azalttığını doğruladı. Araştırmacılar, diyetlerinde en yüksek miktarda bitki bazlı proteine ​​sahip olanların CVD riskinin %28, CHD riskinin ise %36 daha düşük olduğunu bildirdi.

Et, proteinin birincil kaynağı olarak kuruyemiş ve fasulye ile değiştirildiğinde, bunun kan yağlarını düşürmeye, kan basıncını iyileştirmeye ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olduğu görülmektedir. Bitki bazlı gıdalar ayrıca yüksek miktarda lif, antioksidan vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar içerir ve bunların hepsi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur.

Makalenin/Haberin İngilizce versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 03.12.2024

Haberi Sosyal Medyada Paylaş:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


ABD Demans Vakalarının 2060'a Kadar İki Katına Çıkması Bekleniyor

Yaşlıların demans riski daha önce düşünülenden iki kat fazla. Araştırmacılar, 13 Ocak'ta Nature Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada Amerikalılar arasında 55 yaşından sonra demans geliştirme riskinin %42'den fazla oldu�... Devamını oku



Çiğ Sütteki Kuş Gribi Virüsüne Bağlı Evcil Kedi Ölümleri

Kaliforniyalı Joseph Journell, H5N1 kuş gribi kontaminasyonu nedeniyle geri çağrılan bir partiden çiğ süt içtikten sonra sevgili kedilerinden ikisini kaybetti. Üçüncü kedi körlük ve felç gibi ciddi semptomlar hastaneye kaldırıldı. ... Devamını oku



Gönüllülük Yaşlılara Ruh Sağlığı Faydaları Sağlıyor

Hastalara yemek götürmek. Bir öğrenciye ders vermek. Bir şehir parkında devriye gezmek. Yerel bir kütüphanede yardım etmek. Tüm bu aktiviteler yalnızca topluma hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda yaşlıların sosyal izolasyonla ilişkili... Devamını oku



İlacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

İlacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.