İşte dört önemli kanser taraması hakkında akılda tutulması gereken birkaç şey:
Kolorektal kanser taraması; 45 yaş ve üzeri yetişkinler rutin kolorektal kanser taramalarına başlamalıdır. Aile geçmişi veya diğer faktörler nedeniyle daha yüksek risk taşıyan kişiler tarama hakkında daha erken doktorlarıyla görüşmelidir. Düzenli tarama 75 yaşına kadar devam etmeli ve 76 ile 85 yaş arasındaki kişiler için bir doktorun rehberliğinde yapılmalıdır. Kolonoskopi (her 10 yılda bir), polipleri tespit edip çıkarabilen tam bir kolon muayenesi, dışkı bazlı testler (her 1-3 yılda bir, FIT, HSgFOBT veya dışkı DNA-FIT), esnek sigmoidoskopi (her 5 yılda bir) veya BT kolonografi (her 5 yılda bir).
Meme kanseri taraması: 40 ila 54 yaş aralığındaki kadınlar meme kanserini kontrol etmek için her yıl mamografi çektirmelidir. 55 yaş ve üzeri kadınlar iki yılda bir mamografiye geçebilir veya yıllık taramaya devam edebilir. Mamografi (meme anormalliklerini tespit etmek için düşük dozlu röntgen), yoğun meme dokusuna sahip kadınlar doktorlarıyla ultrason veya MRI hakkında görüşebilirler.
Akciğer kanseri taraması; 20 paket/yıl sigara içme geçmişine sahip, şu anda sigara içen veya son 15 yıl içinde bırakmış 50 ila 80 yaş aralığındaki yetişkinler akciğer kanseri taraması yaptırmalıdır. Düşük Doz BT taraması (LDCT, akciğer kanserini erken evrelerinde tespit eden özel bir X-ışını).
Prostat kanseri taraması; 45 yaş ve üzeri erkekler, prostat kanseri taramasının artılarını ve eksilerini doktorlarıyla görüşmelidir. Afro-Amerikan erkekler veya ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlar 40 yaşında başlamayı düşünmelidir. Prostat Spesifik Antijen (PSA) testi (prostat kanseri riskini değerlendirmek için bir kan testi.
Aile öyküsü, sigara içme veya diğer faktörler gibi faktörler nedeniyle kanser riski daha yüksek olan kişiler, kılavuzların önerdiğinden daha erken bir zamanda tarama hakkında doktorlarıyla görüşmelidir.
Makalenin/Haberin Ä°ngilizce versiyonuna buradan ulaÅŸabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 18.02.2025
Haberi Sosyal Medyada PaylaÅŸ:


