Kanser Taramaları

Kanser taramaları, tedavinin en etkili olduğu erken dönemde kanseri tespit ederek hayat kurtarabilir. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, 2025 yılında tahmini 2 milyon yeni kanser vakası beklendiğinden, düzenli taramalar her zamankinden daha önemlidir. Şubat, Ulusal Kanser Önleme Ayı'dır ve bu, önerilen taramalarda güncel olup olmadığınızı kontrol etmek için mükemmel bir zamandır. New Jersey'deki Rutgers Kanser Enstitüsü ve RWJBarnabas Health'ten uzmanlar, bireyleri yaşa, risk faktörlerine ve aile geçmişine dayalı en son kanser tarama yönergelerini takip etmeye çağırıyor.

İşte dört önemli kanser taraması hakkında akılda tutulması gereken birkaç şey:

Kolorektal kanser taraması; 45 yaş ve üzeri yetişkinler rutin kolorektal kanser taramalarına başlamalıdır. Aile geçmişi veya diğer faktörler nedeniyle daha yüksek risk taşıyan kişiler tarama hakkında daha erken doktorlarıyla görüşmelidir. Düzenli tarama 75 yaşına kadar devam etmeli ve 76 ile 85 yaş arasındaki kişiler için bir doktorun rehberliğinde yapılmalıdır. Kolonoskopi (her 10 yılda bir), polipleri tespit edip çıkarabilen tam bir kolon muayenesi, dışkı bazlı testler (her 1-3 yılda bir, FIT, HSgFOBT veya dışkı DNA-FIT), esnek sigmoidoskopi (her 5 yılda bir) veya BT kolonografi (her 5 yılda bir).

Meme kanseri taraması: 40 ila 54 yaş aralığındaki kadınlar meme kanserini kontrol etmek için her yıl mamografi çektirmelidir. 55 yaş ve üzeri kadınlar iki yılda bir mamografiye geçebilir veya yıllık taramaya devam edebilir. Mamografi (meme anormalliklerini tespit etmek için düşük dozlu röntgen), yoğun meme dokusuna sahip kadınlar doktorlarıyla ultrason veya MRI hakkında görüşebilirler.

Akciğer kanseri taraması; 20 paket/yıl sigara içme geçmişine sahip, şu anda sigara içen veya son 15 yıl içinde bırakmış 50 ila 80 yaş aralığındaki yetişkinler akciğer kanseri taraması yaptırmalıdır. Düşük Doz BT taraması (LDCT, akciğer kanserini erken evrelerinde tespit eden özel bir X-ışını).

Prostat kanseri taraması; 45 yaş ve üzeri erkekler, prostat kanseri taramasının artılarını ve eksilerini doktorlarıyla görüşmelidir. Afro-Amerikan erkekler veya ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlar 40 yaşında başlamayı düşünmelidir. Prostat Spesifik Antijen (PSA) testi (prostat kanseri riskini değerlendirmek için bir kan testi.

Aile öyküsü, sigara içme veya diğer faktörler gibi faktörler nedeniyle kanser riski daha yüksek olan kişiler, kılavuzların önerdiğinden daha erken bir zamanda tarama hakkında doktorlarıyla görüşmelidir.

Makalenin/Haberin Ä°ngilizce versiyonuna buradan ulaÅŸabilirsiniz.
Haber Yayınlanma Tarihi : 18.02.2025

Haberi Sosyal Medyada PaylaÅŸ:

Sağlık Dünyasından Son Haberler


Bu Diyet Sağlıklı Yaşlanma İçin En İyisi

Bir kişi yaşlandıkça sağlığını korumak için orta yaşta nasıl beslenmelidir? Araştırmacılar 105.000'den fazla erkek ve kadının katıldığı ve sekiz diyetin uygulandığı 30 yıllık bir çalışmada bir diyetin açık ara galip ... Devamını oku



Kalp Hastalığı, Diyabet, Obezite? Bitki Bazlı Bir Diyet Ömrünüzü Uzatabilir

Kalp hastalığı, diyabet veya obezitesi olan kişiler, daha uzun yaşama şansları söz konusu olduğunda geride kalıyorlar. Ancak yeni bir çalışmaya göre, sağlıklı bir bitki bazlı diyeti takip etmeye başlarlarsa şanslarını artırabil... Devamını oku



Taşınabilir Yapay Zeka Beyin Gerilemesini Tespit Etmeye Yardımcı Olabilir

Yapay zeka (AI) ile çalışan taşınabilir bir sistem, beyin gerilemesinin erken belirtilerini tespit etmeye yardımcı olabilir ve bunama veya Alzheimer hastalığı riski taşıyan kişiler için kırmızı bayrak oluşturabilir. AI, motor fonksi... Devamını oku



Ä°lacabak Logo


Önemli Uyarı : İlacabak.com Sitemizde ilaç satışı, ilaç temini veya ilaç promosyonu gibi bir faaliyetimiz yoktur. Ayrıca sitemiz üzerinde tıbbi konularda yardım veya danışma hizmeti de verilmemektedir. Sitede yer alan tüm bilgiler hasta ve doktorların ilaçlar hakkında bilgi sahibi olması için hazırlanmıştır. Sitemizdeki bilgilerin eksik veya güncellenmemiş olmasından sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Siteye giren kullanıcılarımız bu koşulları kabul etmiş sayılır. İlaç kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışınız.

Ä°lacabak sosyal medyada :
İlacabak Twitter Sayfası İlacabak İnstagram Sayfası İlacabak Facebook Sayfası

© 2005 - 2022 İlacabak.com. Her hakkı saklıdır.